Der florerer mange myter og misforståelser om mad og sundhed. Her får du syv klare pointer om, hvad mad ikke er:
- Mad har ingen magiske egenskaber.
- Mad gør dig ikke syg.
- Mad gør dig ikke rask.
- Mad er ikke kun sundt.
- Mad er ikke kun usundt.
- Mad er ikke farligt.
- Mad i sig selv feder ikke.
I årtier har der været et overdrevent fokus på mad og sundhed, ofte båret af pseudovidenskabelige påstande. Det har givet grobund for misforståelser og frygt – og i værste fald en utryghed over for helt almindelige fødevarer. For hvad nu, hvis det hvide brød gør mig tyk?
Når maden bliver genstand for bekymringer og restriktioner, kan det føre til det, vi kalder madstress – en tilstand, hvor mad fylder unødigt meget i bevidstheden og dræner os for energi og overskud til livets øvrige aspekter.
Men sandheden er, at mad ikke har nogen overnaturlige kræfter. Grundlæggende bidrager alle fødevarer med energi (kalorier), vitaminer og mineraler – i varierende mængder. Nogle fødevarer er energitætte med færre mikronæringsstoffer, mens andre er rige på vitaminer og mineraler, men mere energifattige.
Samtidig har mad en vigtig social funktion. Måltider skaber fællesskab og nærvær – og det er i høj grad også sundhed. Faktisk har stærke sociale relationer større betydning for vores sundhed og trivsel end specifikke fødevarer.
Kan man spise sig rask?
Det er en udbredt idé, at man kan spise sig rask – ikke mindst understøttet af bøger, kurser og forløb, der lover netop dette. Men det bygger på en forsimplet og misvisende fortælling.
Hvis mad i sig selv kunne helbrede sygdom, ville det kræve, at bestemte fødevarer havde en direkte medicinsk effekt på specifikke diagnoser. Det er ikke tilfældet. Det, vi kan sige, er, at kroppen – under de rette betingelser – har en imponerende evne til at hele og regulere sig selv. Og her spiller mad en rolle.
Ved at spise mere af det, der mindsker risikoen for sygdom, og mindre af det, der i store mængder over tid øger risikoen for sygdomme, kan du støtte kroppen ernæringsmæssigt i dens egne helingsprocesser.
Kort sagt: Mad helbreder ikke sygdom. Men den kan levere de nødvendige byggesten – energi, vitaminer og mineraler – som kroppen har brug for til at kunne kæmpe imod sygdom og inflammation.
Det handler ikke om hvad, men om hvordan og hvorfor
Hvis du ønsker mere ro omkring mad og mindre stress, er det en god idé at slippe tankegangen om ‘sundt’ og ‘usundt’. Problemet ligger sjældent i det enkelte måltid, men i de mønstre og vaner, der former din måde at spise på – og de årsager, der ligger bag.
Alle fødevarer har noget at bidrage med. Det handler om variation og mængder – over tid. Alt kan have sin plads i en balanceret kost (undtaget ved allergier og visse sygdomme). Så drik gerne en cola, når lysten opstår – for når intet er forbudt, mister det ofte sin tiltrækningskraft.
Har du brug for støtte til at finde balance i din kost og dit forhold til mad, er du velkommen til at tage kontakt til en af vores diætister. Tryk her og bestil en tid.