Spiseforstyrrelse

Spiseforstyrrelser forekommer i alle aldersgrupper og rammer begge køn. Din vægt fortæller ikke noget om, hvorvidt du har en egentlig spiseforstyrrelse, men det gør til gengæld dine tanker og dit forhold til mad. Formålet med diætbehandlingen er, at du skal have et langt mere naturligt forhold til mad, spise lystbetonet og mere intuitivt – og få ro på madtankerne.

Vi tilbyder hjælp til:

Skriv til os

Vi bestræber os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt. 

Hvad er spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, som dækker over en lang række faktorer, som skal være til stede, for at symptomerne kan karakteriseres som en spiseforstyrrelse. Overordnet kan det udmønte sig i:

  • Et usundt og tvangspræget forhold til mad.
  • En fejlagtig opfattelse af kroppen og mad.
  • En sygelig optagethed og tilgang til mad og motion.
  • En fastlåsthed og ritualiseret adfærd i forhold til mad og måltider.
  • Man deler ofte maden op i tilladte og forbudte fødevarer.

Typer af spiseforstyrrelser

De mest kendte er:

  • Anoreksi, som er tvangspræget vægttab.
  • Bulimi, hvor der både er vægttab og vægtøgning, men hvor man kompenserer for vægtøgningen ved for eksempel at kaste op efter spisning og/eller bruge afføringsmidler.
  • BED (Binge Eating Disorder), som er gentagne tvangsoverspisninger.

Nedenfor kan du læse, hvordan vores diætist kan hjælpe dig, hvis du har en af ovennævnte spiseforstyrrelser. Du kan også booke en tid allerede nu.

Få ro på tankerne om mad

Vores diætist, Runa, kan hjælpe dig med behandling af anoreksi, bulimi, og tvangsoverspisning (BED), så du i stedet for forstyrrende tanker om mad får madro. Behandlingen af spiseforstyrrelser er meget forskellig fra individ til individ, da spiseforstyrrelser viser sig med mange forskellige udtryk, for eksempel kan man være både normalvægtig, undervægtig eller overvægtig.

Runa anbefaler også, at man ved siden af den diætetiske behandling går til samtaleterapi ved en psykolog eller psykiater, der har speciale i spiseforstyrrelse. Det kan måske være, at du allerede er i et regionalt forløb.

Formålet med diætbehandlingen er, at du skal have et langt mere naturligt forhold til mad, spise lystbetonet og mere intuitivt og dermed få ro på tankerne om mad. Du skal væk fra kontrol og rigide tankemønstre omkring mad og frygten for overspisning.

Runa kan hjælpe dig ved eksempelvis ved at give dig nogle mentale redskaber, så du kan finde roen til at få nydelsen tilbage i forhold til mad, så du kan spise den mad, du kan lide – ovenikøbet med god samvittighed. Også så du kan genskabe kontakten til appetitreguleringen, så du bliver bedre til at mærke mæthed og sult på en naturlig måde.

Få en individuel kostplan uden vejning og kalorieregnskab

Det kan være en god strategi at få professionel hjælp til at vurdere din krops reelle næringsbehov og få svar på spørgsmål som disse:

  • Hvad er sundt/usundt?
  • Hvor meget er for meget?
  • Hvor lidt er for lidt?
  • Hvad skal jeg spise, så mit energibehov er dækket? 

 

Her kan en kostplan eventuelt komme på tale. Vi skræddersyr kostplanen præcis til dig uden vejning og kalorieberegning, så du kan fokusere på selve maden og spiseoplevelsen. Dette kan være en hjælp til at genvinde et naturligt forhold til mad.

Kostplanen bliver lavet i samarbejde med dig, og vi tager udgangspunkt i den mad, du godt kan lide, og som passer til netop dig og din hverdag.