De fleste kender den intense fornemmelse af at være virkelig sulten – den glubske sult, hvor kroppen nærmest skriger på mad. Når vi når dertil, sker det ofte, at vi ender med at spise både for hurtigt og for meget.
For at undgå dette mønster er det vigtigt at være mere opmærksom på kroppens signaler: Hvordan føles det egentlig at være sulten, mæt eller et sted midt imellem? For at støtte dig i den proces, kan du med fordel stille dig selv følgende refleksionsspørgsmål:
- Hvornår spiste du sidst – og hvad spiste du?
- Hvordan oplever du din nuværende tilstand?
- Er du begyndende sulten, tydeligt sulten, tilpas, mæt eller måske overmæt?
- Er du begyndende sulten, tydeligt sulten, tilpas, mæt eller måske overmæt?
- Hvordan har du det fysisk?
- Er hovedet tungt, let, træt eller fyldt med energi?
- Føler du dig tør i munden, eller løber mundvandet?
- Har du svært ved at sidde stille, eller mangler du energi til at bevæge dig?
- Hvordan er dit humør og dine tanker?
- Er du i godt humør, neutral, trist, ængstelig eller måske lidt rastløs?
- Kredser tankerne om mad? Hvis ja – hvilken slags mad?
- Hvordan føles det i maven?
- Er den tom, hul, neutral, udspilet, oppustet, øm eller passende mæt?
Når du bliver bedre til at mærke efter og identificere disse signaler, får du også lettere ved at handle hensigtsmæssigt på dem. Måske opdager du, at du på vej hjem fra arbejde ofte føler dig tung i hovedet, har en hul fornemmelse i maven og er tør i munden. Det er tegn på, at det er længe siden, du har spist frokost, og her kan en lille snack, som fx et æble og nogle fuldkornsstave, være en god løsning. På den måde undgår du at komme hjem i en tilstand, hvor du hurtigt spiser det første og bedste, du kan finde.
Har du brug for støtte til at ændre vaner, strukturere dine måltider eller skabe en bedre balance i hverdagen? Så står vores diætister klar til at hjælpe dig videre. Kontakt os her.