600 gram frugt og grønt om dagen
De officielle kostråd anbefaler, at vi dagligt indtager 600 gram frugt og grønt. Det er ikke kun godt for helbredet – det giver også mulighed for at variere kosten og følge årets gang i naturen. Ved at vælge sæsonens frugt og grøntsager får du ikke alene de mest smagfulde og næringsrige råvarer, men du sparer samtidig penge og reducerer dit klimaaftryk.
Sæsonens første friske råvarer – april, maj og juni
Når foråret for alvor tager fat, begynder udvalget af friske danske frugter og grøntsager at vokse. I supermarkedet kan du i denne periode finde blandt andet sprøde grønne og hvide asparges, friske krydderurter, forskellige slags salater, agurker, champignoner, broccoli og forårsløg. Og så nærmer vi os naturligvis højsæsonen for de søde, solmodne, danske jordbær.
Bliv inspireret af årets sæsoner
Herunder finder du en dybdegående oversigt over, hvilke frugter og grøntsager der er i sæson måned for måned – en nem måde at planlægge dine indkøb og måltider mere bæredygtigt og varieret.
Januar:
Champignon, glaskål, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, knoldselleri, løg, pastinakker, persillerod, porrer, portobellosvampe, ramsløg, rosenkål, rødbeder, rødkål, æbler.
Februar:
Champignon, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, løg, pastinakker, persillerod, porrer, ramsløg, rødbeder, rødkål, æbler.
Marts:
Agurk, champignon, feldsalat, gulerødder, jordskokker, kartofler, løg, pastinakker, persillerod, porrer, ramsløg, rødbeder, æbler.
April:
Agurk, asparges, champignon, feldsalat, gulerødder, hovedsalat, jordskokker, kartofler, løg, pastinak, peberfrugt, porrer, rabarber, radiser, ramsløg, romainesalat, rucola, rødbeder, spinat, tomater, æbler.
Maj:
Agurk, asparges, babyspinat, champignon, feldsalat, gulerødder, hjertesalat, hovedsalat, icebergsalat, persille, porrer, portobellosvampe, rabarber, radiser, ramsløg, romainesalat, rucola, spinat, tomat.
Juni:
Agurk, asparges, babyspinat, bladbeder, blomkål, broccoli, forårsløg, gulerødder, hindbær, hjertesalat, hovedsalat, icebergsalat, jordbær, kartofler, kinakål, løg, peberfrugt, porrer, rabarber, radiser, romainesalat, rucola, spidskål, spinat, tomat, ærter.
Juli:
Agurk, bladbeder, blomkål, blåbær, broccoli, bønner, forårsløg, gulerødder, hindbær, hjertesalat, hovedsalat, hvidkål, icebergsalat, jordbær, kartofler, kinakål, kirsebær, løg, majs, persille, porrer, rabarber, radiser, ribs, spidskål, squash, tomater, ærter.
August:
Agurk, bladbeder, bladselleri, blomkål, blommer, broccoli, blåbær, bønner, brombær, forårsløg, gulerødder, hindbær, hjertesalat, hokkaidogræskar, hovedsalat, hvidkål, icebergsalat, kartofler, kinakål, kirsebær, knoldselleri, løg, majs, persille, porrer, pærer, rabarber, radiser, rødbeder, rødkål, spidskål, spinat, squash, tomater, æbler, ærter.
September:
Agurk, bladselleri, blomkål, blommer, blåbær, broccoli, brombær, grønkål, gulerødder, hindbær, hjertesalat, hokkaidogræskar, hovedsalat, hvidkål, icebergsalat, jordskokker, kartofler, kinakål, kirsebær, løg, majs, pastinakker, persille, persillerod, porrer, pærer, radiser, romainesalat, rødbeder, rødkål, spinat, squash, tomater, vindruer, æbler.
Oktober:
Agurk, bladselleri, blomkål, broccoli, brombær, forårsløg, grønkål, gulerødder, hindbær, hjertesalat, hokkaidogræskar, hovedsalat, hvidkål, icebergsalat, jordskokker, kartofler, kinakål, knoldselleri, løg, majs, pastinakker, persille, persillerod, porrer, pærer, radiser, romainesalat, rosenkål, rødbeder, rødkål, savoykål, spidskål, spinat, squash, tomater, vindruer, æbler.
November:
Blomkål, broccoli, grønkål, gulerødder, hokkaidogræskar, hovedsalat, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, knoldselleri, løg, pastinakker, persillerod, porrer, pærer, rosenkål, rødbeder, rødkål, tomater, æbler.
December:
Grønkål, gulerødder, hokkaidogræskar, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, knoldselleri, løg, pastinakker, persillerod, porrer, portobellosvampe, pærer, rosenkål, rødbeder, rødkål, æbler.
Få endnu mere inspiration
På vores blog finder du et væld af opskrifter, der viser, hvordan du nemt kan bringe sæsonens friske råvarer i spil i dit eget køkken. Klik her for at gå til bloggen.