Hvordan opretholder du et stabilt blodsukker hele dagen?

Fit&Sund diætist

Hvorfor svinger vores blodsukker i løbet af dagen, og hvordan kan vi stabilisere det? Fit&Sunds diætister giver indsigt i kostens betydning for blodsukkeret og deler konkrete råd i dette blogindlæg.

Kroppens energi

For at kroppen kan fungere optimalt, kræver den energi, som vi får gennem kosten. Energiholdige næringsstoffer skal først fordøjes og nedbrydes til mindre bestanddele, før de kan udnyttes. Når vi spiser, indtager vi næringsstoffer i form af fedt, kulhydrater og protein, hvoraf kulhydrater er den mest tilgængelige energikilde. Kulhydrater nedbrydes til glukose, som er den simpleste form for sukker, der derefter optages direkte i blodet og giver kroppen hurtig energi.

Når vi indtager mad, stiger vores blodsukker. Hvor meget og hvor længe blodsukkeret forbliver forhøjet afhænger af både mængden og typen af fødevarer, vi spiser. Forskellige kulhydrater påvirker blodsukkeret forskelligt.

Typer af kulhydrater
  • Monosakkarider: De simpleste kulhydrater, som hurtigt optages i blodbanen og medfører en hurtig stigning i blodsukkeret. Eksempler inkluderer glukose og fruktose.

  • Disakkarider: Består af to monosakkarider og nedbrydes derfor lidt langsommere. Eksempler er laktose (mælkesukker), maltose og sukrose (raffineret sukker).

  • Polysakkarider: Sammensat af tre eller flere monosakkarider, for eksempel stivelse, cellulose og kostfibre. Disse kulhydrater optages langsomt og bidrager til en mere stabil blodglukosekoncentration.

De fleste kulhydrater omdannes til glukose, hvilket stimulerer bugspytkirtlen til at udskille insulin. Insulin fungerer som et transporthormon, der hjælper med at føre glukose ud til kroppens celler, hvor det anvendes som energi. Kroppen regulerer blodsukkerniveauet løbende for at opretholde en stabil balance.

Kostfibre og deres rolle

Kostfibre er ufordøjelige kulhydrater, hvilket betyder, at de ikke nedbrydes og derfor ikke forårsager en stigning i blodsukkeret. De bidrager til øget mæthedsfornemmelse, hvilket kan hjælpe med vægtkontrol ved at reducere risikoen for overspisning. Derudover fremmer kostfibre en sund fordøjelse ved at stimulere tarmens bevægelser og forebygge forstoppelse.

Blodsukkerets variationer

Blodsukkeret svinger naturligt i løbet af dagen og bliver påvirket af kosten samt fysisk aktivitet. Det er typisk lavest om morgenen og højest kort efter et måltid.

  • For lavt blodsukker: Kan føre til træthed, koncentrationsbesvær og humørsvingninger.

  • For højt blodsukker: Kan medføre hyperaktivitet og energitab (sukkeret begynder at blive udskilt i urinen og kommer derved ikke ud til cellerne, hvor der er brug for det). Vedvarende højt blodsukker øger risikoen for udvikling af diabetes.


Sådan opretholder du et stabilt blodsukker
  • Begræns sukkerholdige fødevarer, da de forårsager hurtige udsving i blodsukkeret. Vær særligt opmærksom på flydende sukkerprodukter, såsom sukkersødet sodavand og frugtjuice.

  • Dyrk regelmæssig fysisk aktivitet, da musklerne bliver mere følsomme over for insulin og dermed hurtigere kan fjerne overskydende sukker fra blodbanen og dermed sænke blodsukkeret og holde det mere stabilt.

  • Undgå lange pauser mellem måltiderne, da det kan gøre dig mere snacksulten. Indtagelse af et fiberrigt mellemmåltid kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret.

  • Spis grove grøntsager og fuldkornsprodukter, som indeholder mange kostfibre og bidrager til en længerevarende mæthedsfornemmelse.

Hvis du har brug for vejledning til at stabilisere dit blodsukker eller opnå et sundt vægttab, kan du kontakte en af vores diætister ved at trykke her.

Måske du også er interesseret i

Opskrifter
mellemmåltid

Hjemmelavet mysli

Myslien har godt med fibre og protein – og desuden sunde olier fra kernerne og nødderne….

Læs mere

Livsstil

Sundere vaner i sommerferien: Strategier til en balanceret ferie

Diætisterne giver tips til, hvordan du kan bevare en sund livsstil i ferien og samtidig nyde sommeren fuldt ud….

Læs mere

Livsstil

Overvejer du at ændre noget i din livsstil?

Kort om, hvordan du kan motivere dig selv, når du ønsker at ændre noget i din livsstil….

Læs mere